5 липня - Всесвітній День Бікіні


5 липня у світі відзначається неофіційне свято - День Бікіні (World Bikini Day).


Його винахідником вважається французький дизайнер Луї Реар, який назвав свій витвір на честь коралового вулканічного атолу, де США провели перше випробування водневої бомби, повідомляє РИА Новости. Так, 5 липня 1946 року французький інженер Реар представив світові перший міні-купальник, який він назвав бікіні. Бікіні - тип відкритого жіночого купального костюма, що складається з двох елементів (зазвичай це бюстгальтер та плавки). Історики та археологи припускають, що купальники типу бікіні існували ще за часів Римської імперії. На знаменитій мозаїці III-IV століть н.е., знайденій у Villa Romana del Casale на Сицилії, показано кілька римських гімнасток, одягнених у бікіні.


 

Справжня історія бікіні почалася 5 липня 1946 року, коли Луї Реар умовив свою знайому танцівницю з Casino de Paris Мішелін Бернадіні продемонструвати публіці новий купальник із двох частин. Вбрання було настільки відвертим, що професійні манекенниці відмовилися вийти в ньому на подіум. Прем'єра купальника відбулася у паризькому басейні Молітор. Свого винаходу дизайнер дав назву атола Бікіні в Тихому океані (Маршаллові острови), де 1 липня 1946 США провели перше випробування атомної бомби: тим самим Реар вирішив підкреслити "вибуховий" ефект, який мала зробити ця модна новинка.


Одночасно з Луїсом Реаром схожий роздільний купальник створили французький модельєр Жак Хейм і назвали The Atom. Нова модель була представлена ​​як найменший купальник у світі. На що Реар заявив, що його бікіні "менше найменшого у світі купальника". Рекламний слоган, що супроводжував випуск нової моделі Луї Реара, говорив "Бікіні - розділений Атом!".


Поява бікіні викликала жваву дискусію у всьому світі. У католицьких країнах, таких як Іспанія, Португалія та Італія, бікіні були заборонені. У Німеччині жінок, які з'явилися на людях у бікіні, засуджували до громадських робіт у будинку для людей похилого віку. У США поліцейські патрулювали пляжі та виписували порушницям громадського порядку штрафи. Організації, що борються за підвищення моральності, чинили тиск на Голлівуд із вимогою виключити з фільмів сцени, де актриси одягнені у бікіні. 


1951 року журнал Vogue повідомив: "Нашим читачкам не подобаються бікіні. Вони перетворили узбережжя на сцену мюзик-холів і аж ніяк не прикрашають жінок". У 1957 році журнал Modern Girl писав: "Не можемо не сказати про так званий купальник-бікіні. Абсолютно неможливо, що порядна дівчина здатна надіти таку річ". Потрібно було понад десять років, перш ніж бікіні перестали шокувати публіку і увійшли до моди. Значний внесок у популяризацію бікіні зробила Бріжит Бардо: 1956 року на екрани вийшов фільм "І Бог створив жінку", в якому були кадри з актрисою в бікіні. Після фільму, що став культовим, модні купальники миттєво заполонили пляжі в Сан-Тропі (Франція) та італійській Рів'єрі.


В американському суспільстві бікіні стали популярними у 1960-ті роки. Можливо, це пояснюється тим, що саме тоді стало модним проводити приватні вечірки біля басейну, і у жінок з'явився шанс приміряти бікіні від сторонніх очей. Саме в 1960-і роки у бікіні з'явилася перша реклама і це викликало до них інтерес жінок, які наслідували останні модні тенденції. У 1970-х роках популярність здобули бікіні з двох стрічок, у 1980-х це були бразильські "танга" (зроблені з двох трикутників з дуже вузькою сполучною смужкою на стегнах - з тканини або гумки), або тонкі бікіні (з невеликим трикутником ззаду) , а в 1990-х стали моднішими більш спортивні моделі купальників.



Сьогодні купальник-бікіні невіддільний від пляжної моди. Бікіні постійно змінюється залежно від віянь моди. Верхні трикутники замінюються смужкою тканини або бюстгальтером на кісточках, трусики перетворюються на стрічки або стрінги (складаються з одного або двох трикутників з дуже вузькою смужкою на стегнах) або, навпаки, збільшуються до міні-шорт. Купальники бікіні міцно увійшли до індустрії розваг. У них виступають артисти кабаре та вар'єте, мюзик-холів та цирків. Бікіні є офіційною формою для учасниць змагань з пляжного волейболу, бодібілдингу та навіть спортивних танців.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!